Image

Gyakran Ismételt Kérdések; Válaszok

 
 
Mely országrészeken vállaltok esküvőket?

Ügyfeleink kéréséhez igazodva az ország teljes területén vállalunk fotózást. Legyen szó nagyvárosi esküvőről vagy akár a hagyományos vidéki lagziról, állunk rendelkezésre! A kiszállási díj a helyszín függvényében alakul.


Van lehetőség személyes találkozóra a megrendelés előtt?

Természetesen igen, sőt erősen javasolt is a szerződéskötést megelőzően. Egy személyes találkozó alkalmával nem csak a szimpátia kérdése dől el, de így van mód előzetesen egyeztetni az elképzeléseket.


Hány főből áll a Mirex csapata?

A csapatunk gerincét Misi (fotó és film, ct.) és Noémi (fotó) alkotja, akik a valóságban egy pár. Ezen kívül további 4 fő segíti munkánkat, akik megrendeléstől függően változó létszámban tartanak velünk.


Hány esküvőn volt alkalmatok filmezni/fotózni?

Sajnos ezt már nem tudjuk összeszámolni. Bár több megkeresés érkezik, a jelentős időt igénylő utómunka miatt évente nagyjából 30-35 db esküvőt vállalunk el.


Milyen felszereléssel fényképeztek?

Kizárólag csúcskategóriát képviselő technikával dolgozunk. Minden esküvőn van nálunk 2 db full frame-es Canon gépváz, 6-7 db nagy fényerejű objektív, minimum 4 db vaku, kioldó és professzionális fényformálók, állványok és további apró kiegészítők.


Milyen felszereléssel filmeztek?

A filmezéshez használt technika lényegesen összetettebb a fényképezésnél használtnál. 3 db csúcstechnikát képviselő Panasonic GH5/GH5s kamera, 11 db különféle objektív és egy DJI Phantom 4 drón adja a képalkotás gerincét. Komoly hangsúlyt fektetünk a kristálytisztán érthető beszédhang felvételére, mely cél eléréséhez 3db mikroportos hangrögzítőt és csiptető mikrofont, ezen felül továbbá puskamikrofonokat és lineáris hangfelvevőket használunk. Az esküvő napján a sötétedést követően a lakodalom főbb mozzanatait (első tánc, torta, buli) állványon elhelyezett fresnel lámpákat használva bevilágítjuk. (Nem összekeverendő a kamera lámpával. Kameráinkra soha nem teszünk lámpát.)


Hány darab fénykép készül?

Itt különbséget kell tenni a exponálások száma és a majd később átadott fényképek száma között. Egy esküvői fotózás alanyai nem gyakorlott modellek, így rendkívül nagy számú akár 100 db kép is készülhet az esküvő egyetlen percéről, ami a rendezvény végére akár 4-5000 db fényképet is jelent. Természetesen ezeket minden esetben leválogatjuk, így kizárólag a legjobban sikerült képek kerülnek átadásra, a választott csomagban előirányzott mennyiségben. Itt fontos megjegyezni, hogy kisebb létszámú esküvőkön (pl. 50-60 fő) nem várható el 800-1000 db fénykép. Természetesen ez fordítva is igaz.


Milyen utómunkát végeztek a fényképeken?

Minden esetben RAW formátumban készítjük a fényképeket. Ezeket a legmodernebb módszerekkel, szoftveres úton retusáljuk. (Pl. bőrhibák retusálása, képkivágás igazítás, színkorrekció, fénykorrekció stb.) Gyakran előforduló és a képbe nem illő elemeket (pl. cigarettacsikk) szintén minden esetben eltávolítjuk a képről. Ezt a mélységű utómunkát az összes készült fénykép megkapja, bármelyik csomagot is választjátok.


Mi az a "jegyesfotó"?

A jegyesfotózás hivatott megörökíteni az esküvőt megelőző állapotot, mikor még csak jegyben jártok. Ezt a 2-3 órát igénybe vevő fotózást célszerű néhány héttel, hónappal az esküvő előtt megejteni. Azon túl, hogy készül jónéhány remek kép, kitűnő alkalom arra is, hogy összehangolódjunk a párral és a majdani esküvő napján már egyel több tapasztalattal, rutinnal kerítsetek sort a fotózásra. Gyakran fordul elő, hogy a szülőköszöntő ajándékokhoz, egyéb ajándékokhoz és dekorációhoz is felhasználják a párok a jegyesfotózás alkalmával készített fényképeket.


Hol történhet a jegyesfotózás?

A lehetőségek tárháza végtelen. Lehet természet közeli a helyszín, de lehet épített környezetben is, sőt akár olyan helyszíneken is ahol kapcsolatotok mérföldkövei találhatóak. (Pl. ahol első alkalommal randiztatok stb.) Ha nincs ötlet több helyszínt is tudunk javasolni. A témát tekintve is széles a paletta. Lehet egészen érzéki, szerelmet kifejező sorozat, de lehet rengeteg humort is csempészni a fényképekbe. A jegyesfotózást szintén vállaljuk az ország egész területén.


Milyen öltözéket vegyek fel a jegyesfotózáshoz?

A jegyesfotózásnál használt öltözék kiválasztásához nincsen kötelező formula. Olyan ruhákat javaslunk, melyekben jól érzitek magatokat, de mégsem mindennapos a viselet. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a hölgyek számára legelőnyösebb egy könnyű nyári ruha, míg az uraknak egy lezser módon viselt ing és nadrág.


A jegyesfotózás alkalmával készülnek filmfelvételek is?

Igen, készülnek bár ez leginkább attól függ mely csomagunkat rendeli meg a pár és egyáltalán igényli-e? Ezeket a jegyesfotózás során felvett filmrészleteket szoktuk "Love story"-nak nevezni. Ez a filmes megfelelője a jegyesfotózásnak és lényegében képpel és hanggal meséli el a kapcsolatotok kivonatos történetét, lánykérést stb. Ezt a "Love Story" kisfilm részletet a majdan átadott hosszabb filmjeink elejére szoktuk vágni, hogy a film megtekintőjét elhelyezze a történetvezetésben. (Például ez a videó is "love story"-val kezdődik. Kattints!)


A rendelkezésre állás az esküvő napján miként alakul?

Bármely csomagot is rendeljétek, az esküvő napján egész napos a rendelkezésre állás. Bár tájékoztató jelleggel jelölni szoktunk egy időtartamot (10.00-01.00h-ig), de ez nem kell kőbe vésettnek tekinteni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a készülődésre érkezünk (mikor még nem teljes a smink és a frizura) és akkor távozunk, amikor éjjel az menyecske ruhában történő átöltözést követően van kellő mennyiségű és minőségű anyagunk, mind fotóban és filmsnittekben egyaránt. A rendelkezésre állási időbe nem számít bele a helyszínre történ oda- és visszautazás.


Mi az a "kreatív" fotózás?

A kreatív fotózás egy rövidített elnevezés, mely lassan önálló jelentéssel bír. Lényegében a fényképész által beállított pózokban történő fotózást nevezzük röviden kreatív fotózásnak. Ezen képek stílusa, minősége, képi világa a fényképész kreativitását tükrözi, ahonnan ered a rövidített elnevezés. Ugyanakkor ezek a kreatív fotók a fényképész képességeinek egyik legfontosabb mérőeszközei.


Hány darab fénykép készül a kreatív fotózás során?

A beállított képek száma nagyban függ a fotózáshoz rendelkezésre álló időtől. A minimum tempó, vagy mennyiség a leggyakorlatlanabb és legkevésbé együtműködő alanyokkal is a minimum 30 db kidolgozott és átadott kép óránként. (Egy gyakorlott fotomodell esetén ez több száz kép is lehet óránként). Fontos megjegyezni, hogy a fotózásra szánt idő rövidülhet ha az esküvőn filmezés is történik. Az esküvő napirendjének tervezéséhez szoktuk javasolni, hogy az első fix időponttól (általában vendégvárás) érdemes visszafele számolni és az igényeiteknek megfelelő mennyiségű időt kihagyni rá. Mindenképp előny, ha az esküvőt megelőzően jegyesfotózás is történik, ahol belekóstolhattok és ezáltal egy minimális rutint szerezhettek, miként zajlik egy ilyen fotózás.


Mi történik ha a kreatív fotózás idejére rosszra fordul az időjárás?

Mi minden esetben fel vagyunk szerelkezve megfelelő védelemmel a csapadék ellen, így lényegében rajtatok múlik bevállaljátok-e külső helyszínen. Amennyiben belső helyszínre kényszerülünk természetesen az sem okoz semmiféle fennakadást. Bizonyos szempontból előnyösebb is, mert vaku és fényformáló rendszerünkkel teljes kontroll alatt tudjuk tartani a fényeket. Fontos megjegyezni, hogy a nagyobb csomagjainkban - felár nélkül - rendelkezésre áll egy tetszőleges pótnap, amikor meg tudjuk ejteni a kreatív fotózást. Ilyen esetben a többletköltséget kizárólag a helyszínre történő oda/vissza útra felszámolt útiköltség jelenti.


Filmezés esetén is készülnek a fotózáshoz hasonló kreatív felvételek?

Természetesen igen. Ezt a fényképésszel együttműködve, párhuzamosan szoktuk megejteni a kreatív fotózás idején.


Mit takar az első pillantás/first look?

Az "első pillantás" ahhoz a múltba vesző hagyományhoz köthető, amikor a házasságokat elrendezték és a pár az oltár előtt látta egymást első alkalommal. Ennek a mai modern változata az első pillantás, amikor a vőlegény az esküvő napján először pillantja meg menyasszonyát. Ezt javasolt előkészített környezetben fotóval és filmmel is megörkíteni, bár a jellege miatt sokkal inkább filmes téma, mint fotós. Az esküvő napján ezt az első pillantást célszerű a készülődés végeztével megejteni a kreatív fotózás, vagy a vendégvárás előtt. Az első pillantást általában csak előkészíteni szoktuk (kinézzük a helyszínt, megjelöljük hol várjon a vőlegény, elhelyezzük a kamerákat, elhelyezkedünk a fotózáshoz stb.) Távolról rögzítjük az első pillantást, teleobjektíveket használva, hogy azt zavartalanul, valóban átélhessétek. Így a fotókon és a filmeken is megjelenő érzelmek és reakciók 100%-ig autentikusak lesznek.


Az esküvői videóban lehet majd hallani is a szertartás során elhangzottakat, vagy a későbbi beszédeket?

Bármely filmes csomagunkat választjátok, a többi filmes szolgáltatóktól eltérően mindegyiknél komoly hangsúlyt fektetünk a hangfelvételekre. Külön mikrofont és hangrögzítőt kap a menyasszony, a vőlegény és a szertartásvezető is. A kameráinkon van továbbá puskamikrofon és ha van rá lehetőségünk úgy egy további hangrögzítőt helyezünk el a hangosító rendszeren. Fontos kihangsúlyozni, hogy az általunk használt technika kizárólag hangrögzítésre alkalmas, élő hangosításra nem. A készülékek nem használnak rádiójeleket sem, így kizárható minden más eszközzel történő interferencia (pl. a hangosító rádiós mikrofonja). A hangrögzítőkből kinyert hangsávokat szoftveresen feldolgozzuk és az utómunka során párosítjuk össze a képi anyaggal.


A vágatlan videóanyagot is megkapjuk?

A két nagyobb filmes csomagunknál igen, a legkisebb filmes csomagunknál nem. Ez utóbbinál csak vágóképeket rögzítünk, így folyamatában történő megtekintésre lényegében alkalmatlan és összefüggéstelen. A nagyobb csomagok esetében mindig átadjuk a vágatlan anyagokat. A számtalan vágókép mellett az esküvő fontos részeit (pl. kikérő, első tánc, szertartások stb.) egészben veszünk fel. A lakodalom idején is a lehetőségeinkhez képest igyekszünk hosszú (10-15 perces) snitteket készíteni.


A vágatlan anyag milyen formátumú és mekkora tárhelyet igényel?

A vágatlan anyagot minden esetben a megrendelő pár által biztosított külső USB-s HDD-n adjuk át. Általában egy esküvő filmes anyaga 400-800 GB között ingadozik. A vágatlan anyag minden esetben 4K felbontású és kevésbé színezett az utómunkázott videóanyaghoz képest. Megtekintéséhez a snittek magas bitrátája és képkockasűrűsége miatt egy erős számítógépet javaslunk, vagy egy TV-hez kapcsolt médialejátszót. Régebbi FullHD TV-k önállóan biztosan nem birkóznak meg a vágatlan anyaggal. Természetesen a vágott filmeket gond nélkül lejátsza bármi, ami képes a Full HD (1080p) felbontásra.


Ha kérünk/nem kérünk drón felvételeket az változtathat az áron?

A drónos felvételek készítése minden csomagban alapszolgáltatásként - felár nélkül - szerepel. A drón használata komoly szaktudást igényel és felelősséggel jár. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az időjárási, környezeti viszonyok nem engedik meg úgy minden esetben megtagadjuk a felszállást, ezzel biztosítva a személyi és vagyoni biztonságot. Ilyen esetben a kialkudott és rögzített szolgáltatási díj nem változik, épp úgy mint ahogyan drágább sem lesz a díj ha felszállunk vele.


A drónt csak filmezésre használjátok vagy fotóztok is vele?

A mi repülőnk alkalmas filmezésre és fotózásra is egyaránt. Bár fő funkciója nálunk a filmezés, szinte minden alkalommal - korlátozott számban - készítünk légifotókat is vele (általában csoportképeknél és a kreatív fotózásnál).


Mikor adjátok át az anyagot?

Az esküvői anyagok átadását minden esetben a szerződésben rögzítjük. Általában 60-90 nap az a vállalási határidő amelyet tartani tudunk. Az adott év esküvői szezonja elején ez lényegesen kevesebb, a szezon vége felé - mikor már több esküvői anyag összetorlódott - közelít a 90 naphoz. Egyes fotós csomagunk tartalmaz slideshow videó készítést is, melyhez a képeket a megrendelő pár válogat le az átadást követően. Ezen okból ezen szolgáltatásunk nem köthető határidőhöz.


Ha eldöntöttük, hogy benneteket választunk hogyan tovább?

Esküvői szolgáltatásunkat üzletszerűen végezzük, így minden megrendelés esetében szerződésben rögzítjük az elvárt feladatokat, a díjazást és az egyéb feltételeket. A megrendelés jelzésétől számítva maximum 2 héten belül meg kell történjen a szerződéskötés. Amennyiben ezelatt a két hét alatt ez elmarad, úgy az adott dátum nem tekinthető lefoglaltnak. A szolgáltatás ellenértéke két ütemben kerül kifizetésre. A szerződésben rögzített díj 20%-a (de maximum 60.000 Ft) szerződéskötéskor foglalóként fizetendő, a fennmaradó díjat pedig az esküvő napjáig előre utalással, vagy a helyszínen készpénzben kell megfizetni számla ellenében.


Hogy áll össze a végső ár? Mennyire alkuképes?

Weboldalunkon található árak a mindig aktuális irányadók. Amennyiben nincs külön kérés és az összeállított csomagok közül ki tudjátok választani, úgy a megjelölt árak a végső árak. Tudjuk, hogy vannak olcsóbb szolgáltatók és azt is, hogy drágábbak is vannak. A mi árszabásunk fő célja, hogy ár/minőségben vonzó legyen az érdeklődő pároknak. Fontos továbbá leszögezni, hogy a fotók készítése és a filmsnittek felvétele a teljes munka mennyiségének csak egy csekély része. A munka legnagyobb része (bő 70%-a) az esküvő után zajló utómunka. A díj nagyobb része ezen munkaórák díjazását fedezi.


Miért kell "előre" kifizetni a teljes díjat? Mi van ha én csak az átadást követően akarom megfizetni a szolgáltatás díját?

Az átadást követő díjfizetésre vállalkozásunkál nincs lehetőség. Bár való igaz, hogy a készített filmek és fényképek benneteket és hozzátartozóitokat ábrázolják, azok a teljes díj megfizetéséig a mi tulajdonunkat képezik. Mivel digitális úton adjuk át a kész anyagot, így azt bárki egyszerű mindennapos eszközökkel sokszorosíthatja így a visszaszolgáltatásra sincs lehetőség. Fontos leszögezni, hogy minden érdeklődő párról a legjobbat feltételezzük és csak bízni tudunk abban, hogy ők is rólunk. Ezért minden esetben igyekszünk leinformálhatóak lenni, továbbá az ajánlattétel, vagy a személyes találkozó során a lehető legtöbb referenciaanyagot felmutatni, hogy az érdeklődő pár megalapozott döntést tudjon hozni. Amennyiben úgy gondolod, ez a díjfizetési rendszer számotokra nem elfogadható és kétségeket támasztotok szolgáltatásaink/vállalkozásunk felé úgy kérünk NE bennünket válasszatok esküvőtök megörökítésére!

 


Mirex a facebookon

Elérhetőségeink

Mirex Film & Foto
- Budapest / Dunaújváros -
Telefon: +36 70 341 6306
E-mail: info@mirex.hu
Levelezési cím:
2400 Dunaújváros, Bocskai u. 26. fszt. 1.

Közösségi oldalaink:

© 2024 Mirex Film & Foto. Minden jog fenntartva! Weboldalt készítette: Mika